Kada se kolposkopijom nađe suspektno mjesto na vratu maternice potrebno je uzeti uzorak tkiva radi patohistološke verifikacije i dobivanja konačne dijagnoze.

Postoji nekoliko načina uzimanja bioptičkog uzorka. Pomoću bioptičkih kliješta mogu se uzeti mali uzorci s vrata maternice, obično nije potrebna lokalna analgezija. U slučaju da se biopsija radi malom električnom petljom, daje se injekcija lokalne analgezije u sam vrat maternice u blizinu mjesta biopsije. Analgezija je potrebna i kada se biopsija radi tako da se skalpelom izreže manji komadić tkiva, tada je obično potrebno postaviti i šav u svrhu zaustavljanja krvarenja.

Na bilo koji način dobiveni uzorak tkiva šalje se u bočici s formaldehidom u patohistološki laboratorij na daljnju obradu i analizu.
Često je potrebno uzeti uzorak tkiva i iz kanala vrata maternice instrumentom u obliku male žlice – kohlea. Postruže se sluznica kanala vrata maternice. Tkivo se šalje također na patohistološku analizu.

Nalaz se, uz objašnjenje, za 10- tak dana javlja putem telefonskog poziva.

Pacijentica nakon obavljenog zahvata dobiva detaljne usmene i pismene upute kako se ponašati i na što treba paziti slijedećih dana.

Fulguracija

Elektrokauterizacija

LETZ konizacija