Klimakterij ili perimenopauza podrazumijeva prijelazno životno razdoblje žene između generativne dobi i menopauze. U prosjeku se javlja od 45. do 55. godine života. Glavne karakteristike su pojava nepravilnosti u menstruacijski ciklusima, bilo u smislu neredovitosti menstruacija ili količini i trajanju krvarenja. Zbog toga su obično potrebne češće ginekološke kontrole, napose ultrazvučni pregledi.

Kod jačih nepravilnosti u krvarenjima, cikluse nastojimo regulirati primjenom određenog hormonskog preparata da bi se izbjegla ekstremna krvarenja i posljedična potreba za invazivnim metodama liječenja – „kiretaža“ sluznice maternice. Nakon kompletne obrade koja podrazumijeva ultrazvučni pregled i hormonske nalaze, individualno se određuje i dozira terapija. Kod nekih žena liječenje je potrebno provoditi sve do posljednje menstruacije to jest do menopauze.

U klimakteriju, ali i postmenopauzi mnoge žene imaju razne smetnje su smislu: pojačanog znojenja, navala vrućine naizmjenično s osjećajem hladnoće (naročito noću), razdražljivosti, dekoncentracije, sklonosti depresivnom raspoloženju i plačljivosti. Ako su takove smetnje jako izražene i u značajnoj mjeri narušavaju kvalitetu života žene, i ne postoje neke kontraindikacije, a preparati na bazi biljaka ili homeopatije nisu dovoljno učinkoviti, uvodi se hormonsko nadomjesno liječenje – HNL. HNL je indicirano i kod žena koje ulaze u prijevremenu menopauzu radi zaštite organizma od preranog starenja ili su zbog neke druge bolesti ostale bez svojih prirodnih spolnih hormona. Sva hormonska terapija se propisuje strogo individualno.

Ako su opće smetnje diskretne ili uopće ne postoje, a zbog nedostatka estrogenog hormona je izražena suhoća rodnice i posljedični problemi kod odnosa, česte upale rodnice i općenito stalan osjećaj nelagodne, potrebno je samo lokalno nadomjesno liječenje. Primjenjuju se preparati s malim dozama estrogenog hormona lokalnog djelovanja, sami ili u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom.