Ženama koje nisu imale spolne odnose se također preporuča da se redovito ginekološki kontroliraju. Ginekološki pregled djevice koja ima intaktan himen je nešto drugačiji, ali se ipak može učiniti i to bez trauma i bolova.

Prije pregleda obaviti će se razgovor s pacijenticom (uzeti obiteljsku i osobnu anamnezu) te posebnu pozornost obratiti na aktualne smetnje. Pacijentica će se smjestiti na ginekološki stolac.

Prvo se pregledava građa vanjskog spolovila – vizualno, bez upotrebe ikakovih instrumenata. Obrisak za PAPA test se uzima „indirektno“, tankim štapićem koji se uvede u rodnicu kroz otvor na himenu koji postoji za istjecanje menstrualne krvi. Zatim slijedi palpacijski dio ginekološkog pregleda, koji se odvija preko debeloga crijeva i prednje trbušne stijenke. Može se napipati položaj, veličina, konzistencija i gibljivost maternice, te područja oba jajnika.

Prije je bilo uobičajeno nevine djevojke ultrazvučno pregledavati preko prednje trbušne stijenke uz puni mokraćni mjehur, što je bilo prilično neugodno. Danas su ultrazvučne sonde, koje se inače uvode u rodnicu, prilagođene da se mogu uvesti i u debelo crijevo, a pri tome mokraćni mjehur treba biti prazan. Položaj sonde u rektumu svakako nije ugodan, ali je sasvim podnošljiv, s obzirom da pregled traje svega nekoliko minuta, a daje jednako kvalitetnu ultrazvučnu sliku kao i transvaginalni pregled.