Menstruacijski ciklus

Menstruacija je odbacivanje odljuštene sluznice maternice  (endometrija)  putem rodnice koje se događa u mjesečnim ciklusima tijekom ženine reproduktivne životne dobi. Krvavi iscjedak koji se pritom javlja naziva se menses ili menstruacijsko krvarenje, a prosječno mu je trajanje 5 (± 2) dana. Prvi dan mensesa je 1. dan menstruacijskog ciklusa. Kod samo 10 do 15% žena menstruacijski ciklus traje točno 28 dana, ali normalni raspon za cikluse s ovulacijom iznosi 25 do 36 dana.Najveće varijacije u trajanju menstruacijskoga  ciklusa su na početku i pri kraju reproduktivne dobi, kada su ciklusi obično kraći. Gubitak krvi po ciklusu dosta varira od 13 do 300 ml (prosječno 130 ml ) i obično je najobilniji 2. i 3. dana menstruacijskog krvarenja.

Menstruacijski ciklus se može podijeliti  na 3 razdoblja. Preovulatorno  razdoblje traje od završetka mensesa pa do jednog dana prije ovulacije. Tada na jajniku započinje rast nekoliko folikula, od kojih će samo jedan doseći maksimalnu veličinu , a u sebi će sadržavati zrelu jajnu stanicu. Postepeno se iz takovoga folikula izlučuje sve više ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona. Zreli folikul neposredno pred ovulaciju ima promjer 2,5 do 3 cm i značajno se izbočuje na površini jajnika. Tijekom same ovulacije, koja obično traje nekoliko sati, stijenka folikula puca na jednom mjestu i iz njega izlazi jajašce s pratećim  stanicama i nešto folikularne tekućine. Tako oslobođeno jajašce prihvaćaju trepetljike jajovoda i ono počinje polako kliziti kroz jajovod. Na tom putu do šupljine maternice jajašce je spremno za oplodnju. U postovulatornom razdoblju na jajniku se prsnuti folikul pretvara u tzv. žuto tijelo (nazvano po njegovoj izrazito žutoj boji) koje luči velike količine ženskih spolnih hormona, a  vijek trajanja mu je oko 14 dana.Sluznica maternice se također mijenja tijekom menstruacijskog ciklusa. Neposredno nakon mensesa ona je tanka (oko 2 mm) jer se njezin površinski sloj odljuštio. Kako raste razina ženskih spolnih hormona tijekom ciklusa tako se i endometrij sve više zadebljava (do 11mm) i priprema za prihvat eventualno oplođenoga jajašca i trudnoću. Kada  lučenje hormona oslabi, a nije došlo do trudnoće,  nastupa menstruacijsko krvarenje.
Čitavim menstruacijskim ciklusom  upravljaju spolni hormoni jajnika i hormonima slične tvari koje izlučuje žlijezda hipofiza, a ona je pak pod  direktnim  utjecajem pojedinih dijelova mozga. Da bi došlo do ovulacije i uspostavio se pravilan mjesečni ciklus sve razine kontrolnog sustava moraju funkcionirati basprijekorno inače će doći do raznih poremećaja uz izostanak ovulacije i pojavu nepravilnog menstruacijskog ciklusa, ali i većih posljedica po reproduktivnu sposobnost žene. Zbog velikog utjecaja moždanih struktura na hipofizu stres bilo psihički ili fizički  može uzrokovati poremećaj ciklusa, slično će se dogoditi u slučaju nekih teških bolesti ili naglih većih promjena u tjelesnoj težini. Dakako da i same bolesti pojedinih organa uključenih u menstruacijski ciklus mogu dovesti do njegovog poremećaja (ciste  i tumori na jajnicima, miomi na maternici i dr.).

BOLNE MENSTRUACIJE (DISMENOREJA)
PRIMARNA DISMENOREJA
To je bol povezana s menstruacijskim krvarenjem, ali bez ikakovih patoloških promjena na reproduktivnim organima. Ovaj česti poremećaj obično započinje već s prvim, pravim (ovulatornim) menstruacijama, a s godinama i nakon trudnoće može oslabljeti. Smatra se da bol nastaje zbog  pojačanog lučenja jedne tvari (prostaglandina) koja dovodi do jakih kontrakcija i slabije prokrvljenosti maternice. Boli doprinosi i sužen kanal vrata maternice, abnormalni položaj maternice, nedovoljno kretanje te strah ili nelagoda povezani uz mentruaciju. Bol  je najjača u donjem dijelu trbuha u obliku grčeva ili kolika, a počinje obično nešto prije ili s početkom krvarenja i slabi nakon 2 dana. Nekada se uz bol mogu javiti i glavobolja, mučnina, zatvor ili proljev i učestali nagon na mokrenje. Na početku liječenja  treba ustanoviti da li  je s građom  spolnih organa sve u redu. Najučinkovitiji lijekovi su oni iz grupe nesteroidnih antireumatika (“Ibuprofen”, “Voltaren”, ”Ketonal”), a liječenje je najbolje započeti  24 do 48 sati prije  i nastaviti 1 do 2 dana nakon početka krvarenja. Medikamenti se mogu primijenjivati u obilku tableta ili kaspula, te još bolje, čepića, koji imaju brže djelovanje zbog direktne resorpcije u krv. Kada se stanje na takovu terapiju ne poboljšava može se zaustaviti prirodni ciklus s ovulacijama pomoću tableta oralne kontracepcije, jer  su ciklusi bez ovulacije u pravilu gotovo bezbolni. Od pomoći može biti boravak na svježem zraku, odgovarajuće odmaranje i spavanje te redovita tjelovježba i individualno prilagođena prehrana.

SEKUNDARNA DISMENOREJA
Menstruacijska krvarenja  postaju izrazito bolna nakon više godina normalnih ciklusa. Ginekološkim pregledom se obično nađe poremećaj na  reproduktivnim organima koji uzrokuje bol. Nakon različitih operacija na vratu maternice, cervikalni kanal može biti izrazito sužen pa bol nastaje pri istiskivanju menstrualnog sadržaja iz maternice. Miomi koji su smještni u unutrašnjosti maternice ili polipi  koji vire iz kanala vrata maternice mogu izazivati grčevite bolove. Upalna bolest zdjelice uzrokuje trajnu bol u donjem trbuhu koja se  pojača tijekom menstruacije. Žene koje boluj od endometrioze (žarišta sluznice maternice izvan same maternice) također pate od trajnih bolova koji su najjači u menstruaciji.  U postupku liječenja treba, ukoliko je moguće, otkloniti osnovni poremećaj ili abnormalnost pojedinog organa (odstraniti miome i polipe, proširiti kanal vrata maternice te liječiti endometriozu).

ODSUTNOST  MENSTRUACIJE (AMENOREJA)
Odsutnost menstruacije se uobičajeno dijeli na primarnu (menstruacija se nije niti pojavila do 16.godine života) i sekundarnu (menstruacija se nije pojavila tijekom 3 i više mjeseci u žene koja ju je prethodno imala). Osim ako nije izazvana fiziološkim stanjima (djetinjstvo, trudnoća i postmenopauza) amenoreja je patološko stanje. To je odraz prekida međudjelovanja mozga (hipotalamusa), hipofize, jajnika i maternice u izazivanju cikličkih promjena sluznice maternice koje dovode do menstruacije. Razlozi mogu biti u  abnormalnostima građe tih organa, poremećaju njihove funkcije ili čak genetski.
KRONIČNA ANOVULACIJA je najčešći oblik     amenoreje kod žena reproduktivne dobi koje nisu trudne. U tom slučaju nema organskih prepreka koje sprečavaju menstruaciju, već postoji poremećaj u izlučivanju pojedinih tvari počevši od hipotalamusa preko hipofize, a time i jajnika te izostaje mjesečno  sazrijevanje jajane stanice,a na kraju  i menstruacija.Na takav poremećaj u različitoj mjeri utječu emocionalni i tjelesni stresovi, prehrana, tjelesna građa, tjelovježba, okolina i drugi nepoznati čimbenici.Najpoznatiji oblik kroničnog izostanka ovulacije je sindrom policističnih jajnika (PCO)  gdje zbog poremećene fine regulacije u lučenju hormona izostaje ovulacija, a na jajnicima svaki mjesec zaostaju manje ciste. Stoga se jajnici s vremenom povećaju, a menstruacije se pojavljuju u razmacima od po nekoliko mjeseci. Tako povećani jajnici luče i znatne količine muških splnih hormona, što se kod žena očituje pretjeranom dlakavošću  i aknama. Da bi se dijagnosticirao taj i slični poremećaji potreban je detaljan ginekološki pregled  s ultrazvukom, a laboratorijskim pretragama moraju se izmjeriti razine svih spolnih hormona jajnika, hormoni fipofize i štitnjače. Liječenje takovih poremećaja ovisi o tome želi li se postići samo regulacija menstruacijskog ciklusa ili i trudnoća, ali u oba slučaja se koriste  razne vrste hormonskih lijekova.

ABNORMALNO KRVARENJE IZ MATERNICE
Pod abnormalnim krvarenjem iz maternice podrazumijevamo predugo trajanje ili preveliku količinu mestrualnog krvarenja ili oboje. Prečesto ili  krvarenje izvan ili između dvije menstruacije također se smatra abnormalnim. Bilo koje kravarenje kod starijih žena 6 mjeseci nakon posljednje normalne menstruacije je patološko.Većina tih krvarenja je uzrokovana hormonskim poremećajima, a najvažniji čimbenik je životna dob. Najčešće se abnormalna krvarenja javljaju na početku i kraju reproduktivne životne dobi žene. U mladih djevojaka česta su produžena i obilna krvarenja zbog izostanka ovulacije, pa se previše zadebljana sluznica maternice ljušti nepotpuno i nepravilno, a krvarenje je produljeno i često preobilno.  Moguć razlog  je  i poremećaj u zgrušavanju krvi. Kod žena starijih od 35 godina, onih sa sindromom policističnih jajnika te kod žena sa značajnim viškom tjelesne težine (adipoznih), u slučaju abnormalnih krvarenja iz maternice, svakako treba ispitati sluznicu maternice ( ultrazvučno mjerenje debljine endometrija, frakcionirana kiretaža, histeroskopija s biopsijom endometrija i sl.) te učiniti krvnu sliku (česta izrazita anemija). Samo u 25% slučajeva postoji na spolnim organima organski uzrok nepravilnih krvarenja. U žena reproduktivne dobi komplikacije trudnoće (prijeteći i započeti spontani pobačaj, vanmaternična trudnoća, razne bolesti posteljice) su najčešći organski uzrok abnormalnih krvarenja. Upale sluznice maternice (endometritis) uzrok su krvarenja ubrzo nakon poroda, pobačaja ili nekih operativnih zahvata na maternici.  Neke promjene na vratu maternice (rak, polipi, velike eritroplakije – “ranice”) također mogu izazvati krvarenja. Miomi maternice su vrlo čest uzrok nepravilnih krvarenja. Više od 50% bolesnica s cistama jajnika ima nepravilne menstruacije. Poremećaj rada štitnjače može biti  povezan s abnormalnim krvarenjima. Kod svake žene u postmenopauzi (doba nakon posljednje menstruacije)s bilo kakvim krvarenjem iz maternice se mora isključiti ginekološka zloćudna bolest. Liječenje se razlikuje ovisno o dobi bolesnice, jačini krvarenja, nalazu na sluznici maternice te željama bolesnice. Većina funkcionalnih krvarenja moguće je regulirati hormonskim lijekovima. Ukoliko hormonsko liječenje nije bilo učinkovito potrebna je kiretaža kojom se odstranjuje zadebljana sluznica i na taj način zaustavi krvarenje. Odstranjivanje maternice (histerektomija) izvodi se samo kada se iscrpe sve ostale mogućnosti, a abnormalna krvarenja i dalje traju.  Kod  krvarenja izazvanih nekim organskim promjenama na spolnim organima potrebno je ciljano liječenje (odstranjivanje mioma, polipa, ciste na janiku, a često i čitave maternice).